Mersin Kent Konseyi, "Kadın ve Siyaset Komisyonu" Sözcüsü İlksen Sorguç Dinçer, yayımlanan Deklarasyonun içeriği ile ilgili olarak bir açıklama yaparken; dünya çapında kadınların karşılaştığı ayrımcılık, şiddet, ekonomik zorluk ve insan hakları ihlallerine dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyledi.
Açıklama şöyle: "5 Aralık 1934 tarihinde Türkiye'de 1924 Anayasası ile sadece erkeklere tanınmış olan milletvekili seçme ve seçilme hakkının kadınlara da tanınmış ve Anayasanın 10. ve 11. Maddelerinde ve İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)'nda da aynı tarihte değişiklik yapılarak kadınların seçme seçilme hakkı uygulamaya geçirilmiştir.
1935 yılında yapılan genel seçimde 18 kadın milletvekili seçilmiş ve Türkiye "kadın milletvekili ile" Finlandiya'dan sonra Dünya'da ikinci sırada yer almışken, aradan geçen 86 yıl içinde bir ilerleme kaydedilememiş ve 2018 seçimlerinde kadın milletvekili oranı yüzde 17,2 de kalmıştır. Kadın milletvekili sayısı ile Türkiye 193 ülke arasında 122. sıradadır.
Demokrasi meselesi
Ülkemizde halen 1 milyon 861 bin kadın okuma yazma bilmiyor, kadın istihdamı giderek azalıyor; her üç kadından biri ailede, sokakta veya iş yerinde şiddete uğruyor, 2020 yılının 11 ayında 269 kadın öldürüldü.
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması ve siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.
Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette temsil edilmesi, yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığının kalkmasına, gerçek demokrasinin yaşama geçirilmesine ve şiddetin önlenmesine destek olacaktır.
T.C. Devlet'i " Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi ( CEDAW) "ni onaylayarak kadınlara siyasette eşit temsil hakkı tanımayı ve kadınların karar süreçlerine daha çok katılmalarını sağlamayı taahhüt etmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin, kuruluş felsefesi olan "kadın erkek eşitliğinin" siyasette ve yaşamın her alanında yer almasını ,
Devlet'in uluslararası sözleşmelerde taahhüt ettiği yükümlülüklerini yerine getirmesini,
Kadınlara her alanda eşit katılımının sağlanmasını,
Kadınların siyasette temsiliyetlerinin artırılması için her türlü düzenleme ve uygulamanın yapılmasını,
Eşit Temsil sağlanıncaya, toplumsal cinsiyet eşitliği ve gerçek demokrasiye ulaşıncaya kadar mücadeleye devam etmekte karalıyız."