Mersin'in başka alanlarda kaybettiği istihdamı, iddialı olduğu gıda sektöründe artırmaya çalıştığını vurgulayan Kızıltan, şunları söyledi:
"İş piyasalarının göstergeleri yıllık bazda açıklandığı için, 2020 yılı bitmeden işsizlik rakamlarını tam olarak göremiyoruz. Ayrıca, İş piyasaları göstergelerine baktığımızda, işsizlik rakamları Mersin ve Adana TR 62 bölgesi olarak ortak açıklandığı için, Mersin özelinde işsizlik rakamlarını da net görmekte zorlanıyoruz.
Ancak elimizdeki İŞKUR göstergeleri, açık pozisyonlar, işe yerleştirmeler ve benzeri detay aylık verilere bakarak hem 2020 yılı hakkında hem de Mersin özelinde bazı rakamlara ulaşabiliyoruz.
Esas sorun gençler
TR62 Bölgesi söz konusu oran ile yüzde 13,7 olan Türkiye geneli ortalamasının altında olsa da işsizlik kentimizin ve bölgemizin önemli bir sorunu.
İşsizlik oranı incelenirken tarım dışı işsizlik oranı ile genç nüfus işsizlik oranını beraber değerlendirmek gerekir.
Söz konusu dönemde Mersin'de tarım dışı işsizlik yüzde 14, "20-24" yaş grubundaki gençlerde bu oran yüzde 23,5 düzeyindedir. Esas sorun da budur.
'Ev Genci' sosyal bir sorun
Genç bir nüfusa sahip bir Türkiye ve Mersin için en önemli sorun genç işsizliktir ve bu genel işsizlik oranı ortalamasının üzerindedir. Hem Türkiye hem Mersin olarak genç bir nüfusa sahibiz.
Son yıllarda genç işsizler – ki bunlar eğitimli gençler- o kadar arttı ki "Ev Genci" diye bir terim türedi. Bu ev gençleri iyi eğitim almış olmalarına rağmen iş bulamayan ve ailesi ile yaşayan yeni bir kitle. Ciddi sosyal bir sorun olarak görülmeli ve genç işsizler için mutlaka yeni bakış açıları oluşturulmalıdır. En büyük zenginliğimiz insanımız ve gençlerimizdir diyoruz ama bu gücü israf eder durumdayız.
İstihdama olumlu yansımadı
2020 yılına baktığımızda, henüz yıllık rakam açıklanmasa da, aylar itibariyle işgücü piyasasındaki göstergeleri takip ettiğimiz İŞKUR istatistiklerine baktığımızda; işverenlerden gelen işçi talebini gösteren açık işlerdeki gelişmelerde 2020 yılı Şubat ayında başlayan azalış 2020 Nisan'da yılın en dip seviyesi görmüştür.
Bunun elbette başka nedenleri de var. İşverenler ne yazık ki azalan iş hacminden dolayı yeni iş yaratamamaktadır. 2020 Mayıs ayında başlayan hareketlenme ile 2020'nin ikinci yarısında daha olumlu seyir izlemiştir.
2020 Haziran ayından sonra genel anlamda bir ekonomik toparlanmayı görmüştük. Ama bu toparlanma istihdama çok olumlu yansımadı.
Gıda sektörü önemli
Gıda en önemli istihdam yaratan sektör. Bu noktada, korona virüs salgını boyunca gıda sektörü ciddi anlamda üretimini arttırdığından Mersin başka alanlarda kaybettiği istihdamı iddialı olduğu gıda sektöründeki bu iş hacmi ve istihdam artışıyla telafi etmeye çalışmıştır.
Bu noktada köklü çözümler gerekmektedir. İstihdamı arttırmak için çok ortaklı, güçlü sermayesi olan güçlü şirketler kurmak ve bu tip şirketleri desteklemek zorundayız. Çünkü istatistikler yeni kurulan güçlü şirketlerin çok daha fazla istihdam yarattığını gösteriyor.
Sorunlara direniyoruz
2020 yılında olağan dışı günler yaşıyoruz. Buna rağmen Mersin olarak gerek sektör çeşitliliğimizle, girişimcimizin çabasıyla gerekse tarımdan sanayiye, hizmetlerden ticarete üreten bir kent olmamız nedeniyle sorunlara direniyoruz.