Ulaşım ve trafik sıkışıklığının çok fazla yoğunlaştığı Mersin'de, raylı sistemin artık kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan Seçer, "20 yıl öncesine kadar Mersin'in cadde ve bulvarları, kent içindeki trafik yükünü kaldırabiliyordu. Ancak, nüfus artışına bağlı olarak fazlalaşan araç trafiğini, artık bu kentin caddeleri kaldıramıyor.
Daha düne kadar trafikte sadece belli saatlerde ve belli bölgelerde yaşanan yoğunluk, günümüzde hemen hemen her saatte ve her bölgede yaşanmaya başladı" dedi.
"Yatırımları hayata geçirmek için hiçbir engel tanımam"
Raylı sistem projesinin, hayata geçirmek istediği en önemli projelerin başında geldiğini kaydeden Başkan Seçer, "Projelerimizi belirlerken, kentin acil ihtiyacı olanlarına öncelik veriyoruz. Mersin için gerekli olmayan yatırımlara kesinlikle karşıyım. Fakat kent ve kent insanı için yapılması kaçınılmaz olan yatırımları hayata geçirmek için de hiçbir engel tanımam. Raylı sistem projesi de bunlardan birisi. Bu projemizin, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 2019 yatırım programına alınması da bizim söz konusu projeyi Mersin'e kazandırma arzumuzu daha da pekiştirdi" diye konuştu.
"İkinci ve üçüncü etapların hazırlık çalışmaları başlatıldı"
Projenin 3 etaptan oluştuğunu ve toplam 30 kilometrelik bir mesafeyi kapsadığını belirten Başkan Seçer, "Yeraltı raylı sistem, hemzemin raylı sistem ve tramvay raylı sistemden oluşan projemizin ilk etabı için ihale süreci devam ediyor. İkinci ve üçüncü etapların hazırlık çalışmaları da başlatıldı ve şu anda zemin etütleri yapılıyor" dedi.
Projenin finansmanı konusunda da açıklama yapan Başkan Seçer, "Şu anda süreci devam eden ihalemiz bir inşaat ihalesi. İnşaat süresinin 4 ile 6 yıl olduğu ve ödemesinin de inşaat teslim edildikten sonra 11 yıl olduğu bir çalışmadan bahsediyoruz. Bu projenin 9 Ekim'de ön yeterlilik ihalesi yapıldı. Toplamda 28 firma 13 ayrı teklifle katıldı. İhaleye katılan firmalar, bu iş için gerekli olan finansmanı kendileri bulacak ve finans kuruluşlarını kendileri belirleyecekler" ifadelerini kullandı.
"Raylı sistem ile Mersin trafiği çok büyük bir rahatlamaya kavuşacak"
Mersin'de ulaşımı ve trafiği rahatlatmak için raylı sistemin dışında da çalışmaları olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, şöyle devam etti:
"Zaten yeterli genişliğe sahip olmayan caddelerimize sağlı sollu park eden araçların yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak için, kentin belli bölgelerinde katlı otopark projelerini hayata geçiriyoruz. Kent içi trafiğin hızlı bir şekilde akması için ilk olarak Forum Kavşağı'nda başlattığımız ve devamı gelecek olan battı-çıktı projelerimizin yanı sıra, dinamik kavşak ve akıllı sinyalizasyon gibi uygulamalarla kent trafiğinde yaşanan yoğunluğu azaltmayı hedefliyoruz. Tüm bu uygulamalara raylı sistemin de dahil olmasıyla Mersin trafiği çok büyük bir rahatlamaya kavuşacak."
"Raylı sistem, marka kent için olmak gereken bir yatırımdır"
Türkiye'nin birçok büyükşehirde faaliyette olan raylı sistem uygulamasının, Mersin için de artık kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, "Raylı sistem, marka kent olmak için olması gereken bir yatırımdır.
Biz de Mersin yararına olan her yatırımın olduğu gibi, bu yatırımımızın da takipçisi olacağız ve Mersin'i hak ettiği bu yatırıma en kısa zamanda kavuşturacağız" dedi.